ReportageStollarna trivs i trakten
(Värnamo Nyheter 2005-08-09. Av: Jeanette Johnsson)

 

KULLTORP (VN)

Idrottsdagen i Kulltorp, i lördags, avslutades med att coverbandet Stollarna uppträdde. Magnus Svantesson, i Stollarna, tillbringade sin barndoms somrar i Högshult och trivs i trakten.

Melodifestivalsvinnaren "Give me your love" tonar ut över idrottplatsen. Coverbandet Stollarna håller på och soundcheckar inför kvällens show.
Mia Svantesson och Mirja Qee går runt på dansgolvet och sjunger.


Stollarna. Det är namnet på covergruppen som uppträdde i Kulltorp i lördags. Från vänster: Mia Svantesson, Magnus Svantesson, Mirja Qee och Anders Jönsson.

 

Medan Magnus Svantesson står på scenen och reglerar ljudet på mikrofonerna.
Stollarna är det enda bandet, vad de vet, som har en turnébuss med inbyggd scen. Det tar dem cirka tre timmar att få ut scenen från att de har kommit fram. Tidigare var scenen den bakre delen av bussen men i maj blev det klart med en scendel som går att fälla ut utanför bussen också. Totalt har de cirka 30 kvadratmeter scen med sig.
Att scenen är mobil gör att andra band har lånat den och låtit Stollarna sköta ljudet. Nu senast var det The Ark som lånade scenen och Stollarna körde ljud/ljus och teknik till deras spelning.
 

Glatt gäng

Stollarna består av Magnus Svantesson och Mia Svantesson, från Olsfors mellan Borås och Bollebygd, och av Mirja Qee, från Jönköping. Med sig har de också sin ljustekniker Anders Jönsson.
- Vi brukar kalla honom vårt ljushuvud, ordvitsar Magnus Svantesson.
I den här konstellationen har Stollarna funnits sedan i november. Det var då Mirja Qee kom med i bandet. Bandet hade funnits i ett och ett halvt år före det, med en annan sångerska som hoppade av.
Det märks direkt att det är ett glatt och skojfriskt gäng som har kul tillsammans. Namnet Stollarna kommer från Magnus Svantesson.
- Jag har varit trubadur i 20 år och har hela tiden blivit kallad Stolle. Jag är spontan och busar gärna. Magnus har sin egen slogan: Magnus-Stollen med glimten i örat (ja, det ska vara örat och inte ögat).
- Jag gillar att vara väldigt spontan och skulle kunna släppa på det musikaliska. Men tjejerna ser till att det musikaliska hålls på en hög nivå, säger Magnus Svantesson.
Stollarna spelar "var glad musik" enligt dem själva. Det är kända låtar som alla kan sjunga med i: Schlager, pop och rock.
- Det är musik som gör att folk vill dansa och sjunga med, säger Mia Svantesson.

Hemma i bygden

Magnus Svantessons mamma är född i Gnosjötrakten. En släkting bodde i Högshult. Magnus tillbringade varje sommar där tills han fyllde 15 år.
- Så de här nejderna kan jag ganska väl och jag trivs väldigt bra.
Han säger att han hade kunnat tänka sig bo här i området. Under somrarna här fick han mycket bra kontakter, bland annat med krögare. Det har gjort att han varit här i trakterna och spelat en del. Som trubadur har Magnus varit mycket på hotell Åsen i Anderstorp.
Men även Stollarna har varit här. I år uppträdde de både på Gisledagarna och sjätte Juni-firandet i Anderstorp. Under båda dessa arrangemang var Stollarna ansvariga för allt ljud. I Anderstorp var det också Stollarnas rullande scen som användes vid talen.
 

Musiker på deltid

Stollarna lever på musiken till 50 procent och jobbar deltid med andra saker. De har cirka
60-70 musikjobb per år.
- Ska vi kunna leva på det måste vi ha minst 100 jobb per år, säger Magnus Svantesson.
I juli förra året hade Stollarna väldigt mycket jobb. Då hade de gjort mycket reklam för sig själva. Det blev nästan på gränsen till för mycket.
- Brytpunkten mellan ett vanligt jobb och musiken är svår. Blir det för mycket så blir det tungt. Musiken måste vara rolig, säger Mia Svantesson.
Att vara musiker handlar mycket om att göra reklam för sig. Eller som Magnus Svantesson
uttrycker det: Det handlar om att sparka in dörrar.
Stollarna ska vara med på en nöjesmässa på Silja Line i höst. Där möts branschfolk.
- Men det är tufft. Det finns många bra band, säger Mirja Qee. Hösten ska de lägga på att "ragga upp" nya jobb till nästa år.
På önskelistan just nu står en generös sponsor som gärna ger bidrag till att spela in en skiva och lackera om bussen.


Spelade i Kulltorp. Stollarna har spelat en hel del i trakten tidigare. Bl.a i Anderstorp på sjätte juni-firandet och på Gisledagarna. Från vänster: Mia Svantesson, Magnus Svantesson, Mirja Qee och Anders Jönsson.